BISTRITA, jud. Bistrita-Nasaud
Str. Cuza-Voda  nr.2B
cod: 420134         
Telefon: 0040-263-212568
Fax: 0040-263-233541
E-mail:
decebal@hotel-decebal-bistrita.ro

Localizare
Hotel Decebal Bistrita

Cazare Bistrita - Hotel Decebal

• Vremea la Bistrita:

Orașul Bistrița este unul dintre cele mai importante orase din nordul Transilvaniei, resedinta de judet si fosta cetate. Mai mult decat atat, este orasului Imnului National, deoarece compozitorului imnului Desteapta-te Romane, Andrei Muresanu, este bistritean. La fel si romancierul Liviu Rebreanu si poetul George Cosbuc, care s-au nascut in judetul Bistrita-Nasaud.
Orasul este strabatut de raul cu același nume si se afla la o altitudine de 356 de metri.

Obiective turistice ce merita vazute in Bistrita
Aflat la intersectia unor importante drumuri comerciale, Bistrita a fost dintotdeauna un centru al mestesugurilor si comertului. Din 1353 primeste dreptul de a organiza un targ anual si de a avea pecete proprie (cap de strut incoronat cu potcoava de aur in cioc).
In secolul XV, in jurul orasului se construieste un zid, care cuprindea 18 turnuri si bastioane. Din pacate in perioada comunismului a fost demolat o mare parte din zid pentru a face loc pentru constructiile din acea perioada. Portiuni din el se mai pot zari in anumite parti ale orasului.

Cladirile construite de sasi au supravietuit pana astazi, iar Bistrita are un centru parca rupt dintr-o poveste. Nu se circula cu masina pe aici, iar cladirile sunt construite in stilul arhitectonic german de epoca, pastrand astfel o aparenta de orasel rustic de munte, neatins de tehnologizarea fortata. Biserica Evanghelica cu un turn inalt de 75 de metri domina asupra orasului. A fost construită iniţial în stil romanic, fiind extinsă în a doua jumătate a secolului al XIV-lea în stil gotic. Turnul bisericii a fost ridicat între anii 1487 şi 1519. Pe latura de sud se afla incastrata in perete cea mai veche sculptura gotica din Transilvania, reprezentand un cavaler, ce dateaza din 1320.

Alte cladiri importante din oras sunt Casa de Cultura, Colegiul National Liviu Rebreanu si complexul comercial Surgalete. Complexul Surgalete este format din 13 cladiri construite in stil renascentist.

Cultura
Bistritenii sunt oameni activi care isi decoreaza propriile vieti cu destule evenimente.
In fiecare an in localitate are loc festivalul de folclor Nunta Zamfirei, in perioada de vara. Evenimentul aduce la Bistrita formatii de muzica si dansuri populare din toata lumea. In Bistrita se organizeaza si un festival de umor, Marul de aur. In oras nu exista teatre, dar la Casa de Cultura mai poposesc din cand in cand trupe de teatru din Cluj-Napoca sau Timisoara.

In oras exista un Muzeu Judetean, cu patru sectii: stiintele naturii, arheologie-istorie, etnografie-arta populara, arta plastica. Muzeul judetean Bistrita-Nasaud are in subordine directa muzeele: Muzeul graniceresc Nasaud, Muzeul de arta comparata Sangeorz-Bai, Muzeele Memoriale "Liviu Rebreanu", "George Cosbuc", "Ion Pop Reteganul", Muzeul "Casa saseasca" Livezile.

Mari personalitati reprezentative pentru cultura judetului
Liviu Rebreanu (1885-1944) - scriitor nascut in Tarlisiua;
George Cosbuc (1886 -1918) - poet nascut in Hordou (astazi, George Cosbuc);
Andrei Muresanu (1816 - 1863) - poet, autorul imnului national, nascut in Bistrita;
Constantin Moisil (1876 - 1958) - istoric, nascut in Nasaud, a pus bazele scolii romanesti de numismatica.
Daca vrei sa-i cunosti mai bine pe oamenii care locuiesc aici, afla ca ei citesc Mesagerul de Bistrita-Nasaud, Bistriteanul, Gazeta de Bistrita si Servus . Sustin echipa de fotbal Gloria Bistrita. Cateva portaluri de informatii despre oras sunt BistritaOnline si  La Bistrita

Cazare in Bistrita
Printre posibilitatile turistilor de  cazare in Bistrita se numara si hotelul Decebal, hotel situat in centrul orasului Bistrita, aproape de toate punctele de interes din oras, oferind turistului posibilitatea rezervarii online a unei cazari decente la cele mai mici preturi din oras.

 

• Harta Bistritei
click aici

• Bistrita pe harta
click aici

• Primaria Bistrita
click aici

• Bistrita in 1234 de imagini
click aici

• Bistrita pe Wikipedia
click aici

• Ziare, Posturi TV, Radio
Bistriteanul
Mesagerul de Bistrita Nasaud
TV Bistrita
AS TV

• Cultura
Societatea de concerte

Hotel Decebal: rezervare online, hotel Bistrita, cazare Bistrita, restaurant , sali de conferinte, evenimente

Cazare decenta in Bistrita la cele mai mici preturi !